Kako pravilno izbrati LED sijalke za profesionalno uporabo

Kako lahko s pravilno izbiro LED sijalk za profesionalno uporabo dosežemo občutek, da smo v povsem drugih prostorih, kar se prav tako izraža pri zadovoljstvu strank in zaposlenih? Ali so vse LED sijalke primerne za profesionalno uporabo? Kako se lotiti projekta menjave LED sijalk?

»Zdravo, jaz sem ful zadovoljna z izgledom. Tudi zaposleni opazijo razliko, gosti se o tem nič ne izražajo … prostori, barve in občutek so sedaj čisto drugi …« … je odgovor na vprašanje, kako je direktorica velikega slovenskega hotela s pretežno petičnimi gosti iz tujine zadovoljna z efektom razsvetljave po zamenjavi LED sijalk za predhodno vgrajene neustrezne LED sijalke.

Zamenjava svetlobnih virov

Zgodba se je začela leto in pol pred tem, ko so se v hotelu odločili zamenjati zastarelo halogensko razsvetljavo po hodnikih, recepciji ter wellness prostorih, kjer razsvetljava deluje praktično 24 ur na dan. Odločili so se zamenjati nekaj tisoč kosov sijalk z namenom privarčevati na porabi energije ter zmanjšati stroške dokaj pogostih zamenjav halogenskih sijalk.

Prvotno so se odločili za zamenjavo svetlobnih virov s ponudnikom neuveljavljenih LED svetlobnih virov, kar pa se je hitro izkazalo kot neustrezna odločitev. Po približno letu dni delovanja so se začele pojavljati okvare na nenormalno velikem odstotku vgrajenih sijalk, ki so se kazale s popolnimi okvarami, vidnim spreminjanjem jakosti svetlobnega toka sijalk ter spreminjanjem barve izsevane svetlobe.

Glede na zahtevno strukturo gostov hotela in njihovih pričakovanj po vrhunskih storitvah in izgledu objekta je nepredvidena okvara LED sijalk postavila hotel pred velik izziv – kar se je sprva izkazovalo kot dobra in ugodna rešitev (beri »nižja cena«) se je sprevrglo dobesedno v nočno moro, saj so hodniki postajali izrazito moteče osvetljeni.

Ko so ugotovili, da je situacija resna, so nas kontaktirali in smo skupaj  s strokovnjaki podjetja Philips našli rešitev, ki je pomirila osebje in gostom hotela vrnila doživetje.

Vas zanima, kaj smo storili?

Spodaj je prikaz situacije osvetlitve hodnikov pred zamenjavo (uporaba neustreznih LED sijalk). Zaradi slabe kakovosti uporabljenih sijalk je prišlo do pregrevanja, ter posledično do okvar ter sprememb v efektu osvetlitve, kar se je izkazovalo tudi v popačenih barvah osvetljene opreme in oseb.

Pred rekonstrukcijo:

   

Po rekonstrukciji:

   

Izbrali smo sijalke serije Philips MASTER LEDspot, ki so ciljno konstruirane za delovanje v profesionalnih okoljih, kjer ni prostora za kakovostne kompromise.

Pogled na hodnike hotela po zamenjavi z ustreznimi sijalkami LED.

Osvetljenim prostorom smo povrnili prvoten poenoten izgled z ustreznimi poudarki ter zagotovili vrhunsko vizualno doživetje gostom ob hkratnem prihranku porabe energije v objektu.

NASVET:

Pri osvetljevanju zahtevnih profesionalnih objektov je potrebno uporabiti izdelke, ki izpolnjujejo vse zahteve za kakovostno in zanesljivo osvetlitev. Prepričajte se, da so uporabljeni svetlobni viri:

 • proizvod renomiranega proizvajalca z izkušnjami na področju uporabe izdelka,
 • z ustrezno barvo temperaturo svetlobe, glede na namen uporabe objekta,
 • zagotavljajo ustrezno visok indeks barvnega videza ves čas delovanja,
 • primerni za obratovanje pri temperaturi okolice v katerem bodo delovali,
 • z dovolj dolgo življenjsko dobo sijalk z obveznim podatkom, za kolikšen odstotek se bo po tem času nivo svetlobnega toka spremenil,
 • konstruirani za zadostno število vklopno-izklopnih ciklov!

Pomembno je, da izdelek izpolnjuje VSE NAVEDENE ZAHTEVE in ne le nekaj od teh!

 • MASTER LEDspotMV 4-35W GU10 2700K 40D
 • Priključna moč: 4 W (nadomešča 35W)
 • Barva svetlobe: 827 (2700 kelvina)
 • Indeks barvnega videza (CRI): nad 80
 • Nominalna življenjska doba: 40.000 ur
 • LLMF – end nominal Lifetime: 70%
 • Število vklopov/izklopov: 50.000
 • Svetlobni tok: 255 Lm

Če imate podobne težave, kot so jih imeli pri naši stranki, potem nas kontaktirajte in skupaj bomo našli rešitev!